De De Lind - και τσόντα και μουσική


Βολτάροντας πρόσφατα στα Εξάρχεια μπήκα στο δισκάδικο χαμηλά στη Βαλτετσίου, δίπλα στους ιστορικούς Χάρτες. Από τα ηχεία ακουγόταν μουσική γνώριμου ύφους: ηλεκτρικές κιθάρες, φλάουτο, γλώσσα ιταλική. Ρώτησα τον συμπαθέστατο ιδιοκτήτη τι ακούμε: "Ιταλοί είναι. De de Lind.". Θα το είχα αγοράσει επί τόπου, αν μου το επέτρεπε ο οβολός μου. Αντ'αυτού έτρεξα σπίτι να ξεθάψω το mp3 και να το ακούσω.

Για την ιστορία το όνομα De De Lind προέρχεται από την ομώνυμη, ιστορική playmate του τεύχους Αύγουστος 1967 του Playboy. Δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς το λόγο όμως το συγκεκριμένο κορίτσι δημιούργησε μαζική υστερία στα αμερικανικά στρατεύματα στο Βιετνάμ και έμεινε στην ιστορία. Κρίνετε από μόνοι σας (επιτέλους το blog αποκτά ένα πιο πικάντικο χαρακτήρα.)


Πίσω όμως στα της μουσικής. Ο ένας και μοναδικός δίσκος των De De Lind κυκλοφόρησε το 1973 και αποτελεί ένα από τα (άφθονα) χαμένα αριστούργήματα της ιταλικής progressive rock σκηνής. Το πόσο χαμένο μπορείτε να το καταλάβετε από την αξία του αυθεντικού βινυλίου που πωλείται στο διαδίκτυο σε τιμές κοντά στα 4.000 ευρώ. Το πόσο αριστούργημα, ακούγοντάς το. Τα 7 κομμάτια του δίσκου συνθέτουν μια ενιαία σουίτα, με θέματα που επανέρχονται και στιχουργική συνάφεια. Η μουσική είναι τυπικό prog-rock, με πλούσιες ενορχηστρώσεις, κλασικές επιρροές και δυνατά ροκ ξεσπάσματα. Σημαντικό το ότι οι De De Lind δεν αντιγράφουν κανένα, διατηρούν το δικό τους ύφος, κάτι που στο είδος της μουσικής που παίζουν είναι εξαιρετικά δύσκολο: η Αγία Τριάδα Yes, Genesis, King Crimson σχεδόν εξάντλησε το είδος...



Το "βαρύ" χαρτί των De De Lind, και ο κύριος εκφραστής της μοναδικότητάς τους, είναι ο τραγουδιστής με το αγγελικό-μαφιόζικο όνομα Vito Paradiso. Μπορεί το progressive-rock να μας έχει προσφέρει τους πιο βιρτουόζους μουσικούς, ελάχιστες όμως καλές φωνές έχει να επιδείξει. Λοιπόν, ο Βίτος είναι απλά απίστευτος: το εύρος της φωνής του, από τα επικά περάσματα μέχρι τις γλυκύτερες μελωδίες, είναι τεράστιο - μα κυρίως μια ανεπαίσθητη βραχνάδα, στα σημεία οπού σπάει η φωνή του σαν κύμα, ένα μοναδικό μέταλο, ένα ορυκτό που δεν έχει όνομα. Φωνάρα με τα όλα της.



Σημείωση: για να δούμε αν η photo με το ξανθό μωρό θα ανεβάσει τα views...

1 σχόλιο: