Surfin' Waves




Kαλοκαίρι... περίοδος διακοπών,χαλάρωσης,ανεμελιάς(πιο πολύ για  τους μικρότερους)... παραλίες, έναστροι ουρανοί, ανεκπλήρωτοι έρωτες αλλά καί ζέστη...πολλή  ζέστη ! Mιάς κ είμαστε εν μέσω καύσωνα λοιπόν είπα να σας δροσίσω λίγο με βρώμικες  βρεγμένες κιθάρες που ακροβατούν στην κόψη του κύματος.
Γιά την Surf μουσική όλα ξεκίνησαν αρχές δεκαέτιας τού 60 απο το Orange County της California όταν ο "γκουρού" Dick Dale με τούς Del-Tones του, πρόσθεσε - στο ηδη επιτυχημένο instrumental rock της εποχής (παιγμένο επάξια απο μπάντες οπως οι Ventures, Link Wray) - αυτή τήν "ηχώ" στόν ήχο της κιθάρας που άλλωστε χαρακτηρίζει το είδος. Με επιρροές απο την surf κουλτούρα της Νότιας Καλιφόρνια κ Μεξικού το 1961 χρησιμοποιώντας τους χαρακτηριστικούς fender ενισχυτές (ο πρώτος ενισχυτής κιθάρας 100 vatt !) κ κιθάρες φτιαγμένες απο την ιδια εταιρία, έδινε την αίσθηση της «υγρής» αντήχησης ,ή οποία μιμείται τον ήχο των κυμάτων, κάμπτοντας πολλές φορές τη νότα πρός τα κάτω με ενα τρέμουλο στο παίξιμο.Απλά παιγμένα πράγματα, σε ευθεία γραμμή που λέμε μουσικά (4/4) με σταθερό τέμπο αργό η γρήγορο με τις κιθάρες να κυριαρχούν, συχνά βέβαια με την υποστήριξη ενός ηλεκτρικού πιάνου η ενός σαξόφωνου . Να πούμε εδώ οτι ηSurf μουσική ήταν ένα από τα πρώτα μουσικά είδη που υιοθέτησε παγκοσμίως το ηλεκτρικό μπάσο ενώ δεν χρειάζεται να αναφέρω φυσικά το πόσο επηρέασε την εξέλιξη της Rock μουσικής. Επίσης μυθικά έχουν μείνει τα πάρτυ κ τα events του Ballroom στο Balboa.
Οπως ήταν φυσικό πολύ σύντομα έπαψε να είναι προνόμιο μόνο των Καλιφορνέζων καί εμφανίστηκαν πολλές αξιόλογες μπάντες από άλλες περιοχές της Αμερικής όπως οι Astronauts (Colorando) oi Trashmen (Minnesota) oi Rivieras (Indiana) , από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κ την Αγγλία όπως οι Shadows ,oι Dacotas αλλά ακόμα καί από Αυστραλία όπως οι Denvermen, Atlantics.
Mία άλλη πρωτιά που κατέχει το είδος είναι ότι οι Ventures είναι το group με τις περισσότερες πωλήσεις δίσκων στήν ιστορία της instrumental μουσικής !

Όπως είναι φυσικό και από αυτό το αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείψει μια play list με αγαπημένα αλλα κ χαρακτηριστικά κομμάτια του είδους, τα οποία βέβαια κυκλοφορούν κ σε πολλές διαφορετικές εκτελέσεις. Να μην ξεχάσω να σημειώσω οτι οι Μεξικάνοι είναι επάξιοι συνεχιστές της surf μουσικής στην εποχή μας έχοντας αναπτύξει μια αξιοθαύμαστη σκηνή με πιο εξελιγμένο "βρώμικο" surf garage rock ήχο με ολίγη γεύση από spaguetti αλλά κ comedy στοιχεία στά Live τους.
Μπάντες όπως οι Lost Acapoulco, Los Coronas, Surfcrush, Los Elasticos, Los Straitjackets, Sr. Bikini σίγουρα αξίζουν την προσοχή σας, ειδικά αν είστε fun. Τέλος σας έχω κ ένα "ψαγμένο" extra tip...είναι οι El Ray με Space Surf Garage από Δανία.
Η λίστα είναι αφιερωμένη στον φίλο αναγνώστη αλλά κ θερμό υπoστιρικτή του blog,τον γνωστό κ μη εξαιρετέο Koukouroukou που με προέτρεψε να κάνω αυτό το post.

Ashik.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου