Πυραμίδες

Ξέρω ότι μάλλον μπαίνω σε ξένα χωράφια, όμως το συγκρότημα και ο δίσκος που προτίθεμαι να παρουσιάσω είναι απαραίτητο άκουσμα για τους φίλους της afro-jazz - και όχι μόνο για αυτούς.

Το συγκρότημα λέγεται The Pyramids. Πίσω στη δεκαετία του '70 είχαν κυκλοφορήσει 3 σπουδαίους πειραματικούς δίσκους space-jazz με αφρικάνικα στοιχεία, στα χνάρια των Sun Ra Arkestra και Art Ensemble Chicago. Οι δίσκοι αυτοί τυπώθηκαν ιδίοις χρήμασι και σε πολύ περιορισμένα αντίτυπα (αν στην δισκοθήκη του διανοούμενου μπαμπά σας ανακαλύψετε κάποιο αντίτυπο τους σας έχω καλά νέα: είστε πλούσιοι!).















Οι τύποι είναι σαφές ότι δεν αστειεύονται: από τα βάθη του εξωτικού Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μετανάστευσαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις χώρες της Αφρικής, όπου συγκέντρωσαν μουσικό και πνευματικό υλικό που καθόρισε τον ήχο τους. Η μουσική τους υπήρξε πρωτίστως όχημα ακαταπόνητων πειραματισμών και μυστικιστικών αναζητήσεων και ως τέτοιο την αντιλαμβάνονταν οι Pyramids. Όχι ως καλλιτεχνία για να περνάει η ώρα ευχάριστα, αλλά ως βίωμα που αλλοιώνει συνειδήσεις



Δυστυχώς αυτή η φανταστική γκρουπάρα έμεινε εντελώς στην αφάνεια και εγκατέλειψε την ενεργό δράση ήδη από τη δεκαετία του '70. Ευτυχώς όχι μόνο οι δίσκοι τους επανακυκλοφόρησαν πρόσφατα, καθιστώντας τους επιτέλους προσιτούς στο ευρύ κοινό, αλλά και οι ίδιοι επέστρεψαν στην μουσική παραγωγή 36 ολόκληρα χρόνια μετά τον τελευταίο τους δίσκο! Το Otherwordly είναι απλά ένα από τα δυναμικότερα come-back των τελευταίων ετών. Ο ήχος είναι σίγουρα πιο "λουστραρισμένος" και οι συνθέσεις πιο μαζεμένες και κάπως πιο συμβατικές: μόνο όμως για τα δεδομένα των Pyramids. Ανάμεσα στις πιο καθαρόαιμες afro-jazz συνθέσεις που αποτελούν τον κορμό του άλμπουμ (Memory Ritual, Nebulosity, Absolution) ετοιμαστείτε για διάφορες εκπλήξεις που δείχνουν ότι οι Pyramids εξακολουθούν στα 60 τους να δοκιμάζουν, να πειραματίζονται, να αναζητούν. Φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου